Vi upptäcker vaccinet

Ny barnbok om världens viktigaste uppfinning

Det sägs att Edward Jenner är den person som har räddat livet på flest människor någonsin. Och han har nästan inte träffat någon av dem. Det är ganska troligt att han räddat både dig och mig från flera hemska sjukdomar, trots att han själv inte lever längre. Det här är berättelsen om hans uppfinning som förändrade livet på jorden.

Så börjar berättelsen om en av världens viktigaste uppfinningar: vaccinet. ”Vi upptäcker vaccinet” är den första boken i en serie som låter läsaren lära känna några av de personer som för alltid förändrat världen, och på ett lättbegripligt sätt förklarar deras idéer.

Sommaren 2021 släpps en ny bok om vaccin på Idus förlag för barn i åldrarna 6 – 9 år. Jag som skriver artiklarna på Vaccinmyter.se har författat texten, och Anna Nilsson står för de fantastiska illustrationerna.

Boken berättar om Edward Jenner, läkaren som uppfann vaccinet på 1700-talet, och hans kamp mot smittkopporna; sjukdomen som plågat hela världen i tusentals år. Den historiska berättelsen förstärks med nutida kunskap om virus och kroppens immunförsvar.

Köp boken här

Bokserien ”Vi upptäcker”

Vi upptäcker är en bokserie som låter läsaren lära känna några av de personer som för alltid förändrat världen, och på ett lättbegripligt sätt förklarar deras idéer.

Utöver att förklara själva upptäckten ges läsaren den historiska kontexten som krävs för att förstå hur den kunde göras, och placerar den i ett större sammanhang. Vi vill inte bara förmedla hur världen fungerar, utan även det mycket viktigare budskapet att världen kan förstås, i hopp om att inspirera en ny generation av forskare.

Med sina enkla förklaringar är vår förhoppning att böckerna ska tilltala alla unga läsare som är nyfikna på världen, men vi anar att det även finns en och annan vuxen läsare som gärna tar till sig av vetenskapens framsteg i begripliga förklaringar. Vår ambition är därför också att locka vuxna till den viktiga uppgiften att fortsätta läsa högt för barn även efter att barnen lärt sig läsa själva.

Först ut i serien är alltså berättelsen om Edward Jenner och hans vaccin.

Läs mer på Viupptäcker.se